Koning onttroond voor selfie


Rossio_(8227935288)

Een jongeman die een selfie wou maken met het beeld van een 16e-eeuwse Portugese koning, heeft het beeld omvergetrokken, waarna het op de grond uiteenspatte.

Het 126 jaar oude beeld van Dom Sebastiao stond op een voetstuk bij de rijk versierde ingang van het station Rossio in Lissabon. De man beklom het beeld iets voor middernacht. Nadat hij het beeld gesloopt had, probeerde hij te vluchten, maar hij werd gepakt door de politie. Hij zal voor de rechter moeten verschijnen. Het beeld van de koning met zijn zwaard en schild, ter grootte van een flink kind, stond in een nis tussen de twee hoefijzer-vormige bogen die de ingang van het station vormen. Het station uit 1890 is een beschermd monument.

Dom Sebastiao regeerde tussen 1557 en 1578 en is een tragische figuur in de Portugese geschiedenis. Hij stierf als 24-jarige bij een slag tijdens een kruistocht in Marokko die hij zelf was begonnen. Zijn lichaam werd nooit geïdentificeerd, waardoor een legende kon ontstaan dat de koning ooit terug zou komen om zijn troon op te eisen en Portugal te redden in moeilijke tijden.