Komt onze voorouder uit Azië?


Veel wetenschappers zijn het erover eens dat de eerst mensachtige in Afrika ontstond. Maar vier minuscule tandjes gevonden in Myanmar duiden op Aziatische wortels van de voorouder van mens én aap.

Een internationaal team van paleontologen was in 2005 op zoek naar overblijfselen van prehistorische vissen, schildpadden en nijlpaarden toen ze op een tand van een oude apensoort stuitten. Nog 6 jaar lang zeven door tonnen aan materiaal leverde uiteindelijk een oogst van vier minuscule tandjes op met een leeftijd van 37 miljoen jaar.

Illustratie: S. Garde/cc by-sa 3.0

De fossielen van de apensoort, Afrasia djijidae gedoopt, lijken opvallend veel op de 38 miljoen jaar oude overblijfselen van een apensoort die al eerder in Libië werden aangetroffen. Volgens de onderzoekers moeten de twee mensachtigen ooit in Azië tot dezelfde soort hebben behoord.

De de trektocht van de menselijke voorouder van Azië naar Afrika moet ergens tussen de 37 en 38 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden. Op dat moment lag de Thethys-zee tussen de twee continenten: een wat grotere versie van de Middellandse zee. Hoe de apen precies de oversteek hebben kunnen maken is nog een mysterie. Mogelijk zwommen ze van eiland naar eiland, of maakte ze gebruik van natuurlijk vlotten van hout die door stormen naar de kust dreven.

Het onderzoek is te lezen in PNAS.

Follow Faqtman on Twitter