Komt Japanner uit de toekomst?


wiskunde

De wereld kent enkele grote wiskundige problemen. Sommige bestaan een paar jaar, andere eeuwen. Maar uiteindelijk worden ze waarschijnlijk allemaal opgelost. De afgelopen jaren zijn het theorema van Fermat en het probleem van Poincaré opgelost. Meestal publiceert een wiskundige zijn oplossing in een vakblad, waarna de rest van de wiskundegemeenschap constateert dat het klopt of niet.

Op dit moment ligt er weer zo’n oplossing op tafel, dit keer voor het ABC-vermoeden. De oplosser is de Japanner Shinichi Mochizuki, van de universiteit van Kyoto. Er is alleen een klein probleem: de wiskundige gemeenschap snapt zijn oplossing niet. Die is namelijk zo moeilijk en gebruikt zulke totaal nieuwe concepten dat al is gespeculeerd dat Mochizuki uit de toekomst komt. Voor de grap, maar toch. Zo gebruikt hij termen die nog niet bekend zijn, zoals een ‘frobenioide’.

Zelfs op een recente bijeenkomst van de meest vooraanstaande wiskundigen ter wereld, in Oxford, kon het verlossende woord niet worden gesproken. De aanwezigen moesten erkennen dat het boven hun pet ging. Mochizuki werd gevraagd zijn oplossing toe te lichten. Hij beloofde dat schriftelijk te doen – hij reist niet – maar kwam niet over de brug. Dat frustreert natuurlijk enorm, maar de meeste wiskundigen blijven gefascineerd door de oplossing.

De suggestie is nu dat er een ‘vertaler’ nodig is, iemand die de theorie van Mochizuki snapt en het voor mindere geesten kan uitleggen. Maar tot nu toe heeft zich een dergelijk persoon nog niet gemeld.