Komt die meteoor!


meteoriet

Het grootste gevaar voor al het leven op aarde is de inslag van een grote meteoor. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden zorgde een enorm rotsblok uit de ruimte ervoor dat alle dinosauriërs uitstierven. Tot nu toe dachten wetenschappers dat dit de enige grote impact is geweest op aarde. Maar het blijkt vaker te gebeuren. In Wit-Rusland is een gigantische inslagkrater ontdekt. Zou zo’n meteoor nu inslaan, dan was heel Europa dood.

De Wit-Russische meteoor sloeg ongeveer 30 miljoen jaar geleden in, ver na de inslag die de dino’s de das om deed. Het gevaarte, Logoisk genoemd naar de vindplaats, een provincie ten noorden van de hoofdstad Minsk, veroorzaakte een krater van 17 kilometer diameter.

Ook recenter is de aarde nog geraakt door een groot object. Op 30 juni 1908 sloeg in Tunguska (Siberië) een meteoor in. De kracht was gigantisch, maar aangezien Tunguska een zeer dun bevolkte regio is, merkte bijna niemand het. Pas in 1927 werd de inslagplek voor het eerst onderzocht. Recent werd deze foto van de inslagplek gemaakt. Duidelijk is dat een eeuw geleden de aarde aan een grote ramp is ontsnapt.

En dan de belangrijkste vraag: wanneer komt de volgende grote meteoor op aarde terecht? In 2002 zijn we de dans maar net ontsprongen toen meteoor EM7 vlak langs aarde scheerde. Vannacht is Rusland door een kleiner exemplaar getroffen. Op welk moment een grotere meteoriet of asteroïde ons raakt, is onbekend, maar Nasa en andere ruimtevaartorganisaties houden de hemel nauwlettend in de gaten.