Kometen en asteroïden maken fly-by


Het wordt een spannend jaar voor onze planeet. Twee asteroïden en twee kometen komen langs zoeven. De eerste al over twee dagen.

Op 9 januari krijgt de aarde bezoek van de asteroïde Apophis. deze steenklomp werd in 2004 ontdekt en bezorgt astronomen sindsdien hoofdbrekens omdat zijn baan eens in de 4 jaar vlak langs aarde voert. In 2009 was er zelfs even angst dat hij op aarde zou neerstorten met catastrofale gevolgen.

Apophis komt nu tot op 14,5 miljoen kilometer van onze planeet. Dat is op een kosmische schaal zeer nabij, maar geen aanvaring.

De komeet Ison (C/2012). Foto: Remanzacco Observatory.

Nog veel dichter bij komt op 15 februari de asteroïde 2012 DA14. Dit stuk ruimtepuin komt op slechts 34.500 kilometer van de aarde voorbij zoeven; dat betekent dat het binnen de baan van enkele geostationaire satellieten komt. Vanaf aarde moet je het met een goede verrekijker kunnen zien.

Het jaar 2013 brengt ook twee kometen in de nabijheid van de aarde. Vanaf 8 maart zal 2011 L4 met een goede kijker te zien zijn. Maar nog meer enthousiasme is er voor de fly-by van Ison, midden november. Deze komeet is waarschijnlijk met het blote oog te zien, mits de hemel helder is. De laatste keer dat Ison een bezoekje aan de aarde bracht, was 10 miljoen jaar geleden. Voorlopers van de mens hebben er waarschijnlijk naar gekeken en niet begrepen wat het was. Nu zullen de lenzen van allerlei observatoria er op zijn gericht om meer te weten te komen van dit brok ruimtepuin.