Komen de cyborgs er aan?


cyborg

Neural Engineering System Design (NESD) klinkt alsof een autofabrikant een nieuw knopje op het dashboard heeft bedacht. Maar het kan wel eens de grootste verandering in oorlogsvoering zijn sinds de uitvinding van de bommenwerper. Het is de naam van een systeem dat het Amerikaanse leger uittest om soldaten een implantaat te geven dat kan communiceren met computers.

DARPA, het onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse leger heeft de interface tussen mens en machine benoemd als een van de grootste flessenhalzen in de huidige manier van oorlogsvoering. Alle dataverbindingen zijn in de afgelopen jaren zeer veel sneller geworden, behalve de meest belangrijke allemaal, die tussen mens en computer.

Vandaar NESD, een systeem dat soldaten onder andere beter moet maken in het waarnemen van hun omgeving, vooral op momenten dat op het slagveld de verwarring enorm is door rook en harde geluiden. Dankzij NESD kan een soldaat door die rook heen kijken en te midden van alle ontploffingen gewoon communiceren met anderen. Het systeem moet communiceren met 100 miljoen zenuwcellen tegelijk.

Het klinkt spannend, maar het is er nog niet. Darpa heeft een aanbesteding uitgeschreven voor bedrijven over de hele wereld om belangrijke componenten voor dit implantaat te ontwerpen. Voor de eerste cyborg-soldaat het slagveld op gaat, zal nog minstens een paar jaar duren.