Komeetlander warmt op


Eerder deze week werd voor het eerst sinds maanden weer wat vernomen van Philae, de lander die op de komeet 67P is neergekomen. Nu deze komeet dichter bij de zon komt, vallen er zonnestralen op de panelen die de energie verzorgen. Daardoor is Philae, ondanks dat de lander per ongeluk in de schaduw is komen te staan, in staat weer te werken.

Het eerste contact was een zending van 85 seconden waarin veel data werd overgebracht. Daaruit blijkt nu dat de lander flink is opgewarmd. De temperatuur aan de buitenkant van de sonde is nog maar -5 graden. Philae krijgt ongeveer drie uur zon per kometendag. Een etmaal duurt op 67P ongeveer twaalf uur. De zonne-generator levert momenteel ongeveer 24 Watt. Dat is voldoende om de lander te laten werken.

De exacte locatie van de lander op de komeet is tot dusver niet bekend, ondanks uitgebreid onderzoek. Bij het vergelijken van foto’s die voor en na de landing zijn ontstaan, hebben de wetenschappers een aantal mogelijke locaties ge├»dentificeerd, maar welke het is, weten ze nog niet. De sonde Rosetta die achter de komeet aanvliegt, zal dichter bij 67P in de buurt komen om een beter radiocontact tot stand te brengen en mogelijk te ‘zien’ waar de lander staat.

De schaduwrijke plek kan uiteindelijk een zegen zijn, omdat de lander langer signalen uit kan blijven zenden als de komeet in de buurt van de zon komt. Pas als de temperatuur oploopt tot 60 graden, moet Philae ophouden met zenden.