Komeet van ster Vega suist langs aarde


Panstarrs

De gigantische PanSTARRS1 telescoop op Hawaiï heeft de eerste komeet waargenomen die niet uit ons zonnestelsel komt. Het object met een doorsnee van 160 meter kwam op 14 oktober op 24 miljoen kilometer langs de aarde, heeft Nasa bevestigd. Dat is in kosmische verhoudingen vlakbij. De sterrenkundige gemeenschap is laaiend enthousiast.

Alle andere kometen en asteroïden die we vanaf aarde zien, komen uit ons eigen zonnestelsel. Van hoe ver ze ook komen, ze draaien allemaal een baan om de aarde. Dat beperkt automatisch ook de snelheid van deze objecten. Deze komeet, die de naam C/2017 U1 heeft gekregen, had daar geen last van, vandaar dat het ook een extreem hoge snelheid had, 26 kilometer per seconde.

Het object kwam erg dicht bij de zon. Normaal zou een komeet die zo vlak langs onze ster scheert er op botsen. Maar C/2017 U1 had zo’n hoge snelheid dat hij niet door de zwaartekracht werd gepakt. De baan van de komeet vertoonde alleen een knikje na de fly-by. Nog een aanwijzingen dat we niet te maken hebben met een stuk ruimtepuin uit ons eigen zonnestelsel.

Waar komt het wel vandaan? Te oordelen aan de baan, kan de komeet uit de buurt van de ster Vega komen. Die ligt zo’n 25 miljoen lichtjaar van de aarde. Waarschijnlijk zat hij in een baan om die ster, toen het om de een of andere reden los schoot. Dat kan bijvoorbeeld zijn geweest na een botsing met een andere komeet. Toen begon het aan een reis die volgens voorlopige berekeningen 1,7 miljoen jaar heeft geduurd.

We zien deze komeet echter niet weer. Hij is met hoge snelheid verder gevlogen, naar andere zonnestelsels. Alle ruwe data die is verzameld, zal de komende tijd worden geanalyseerd door een paar supercomputers. Zo hopen sterrenkundigen meer te weten te komen over deze opmerkelijke bezoeker van onze planeet.