Komeet stort op de zon


Donderdagavond (Nederlandse tijd) is de komeet Ison op de zon gestort. De afgelopen dagen was het brok ruimtepuin bij helder weer met een verrekijker goed te zien. Na een reis van 5 miljoen jaar kwam daarmee een einde aan Ison, die nu al de ‘komeet van de eeuw’ wordt genoemd.

Terwijl Ison nog 1,2 miljoen kilometer te vliegen had richting de zon, begonnen de stralen van onze ster hun werk te doen. Daardoor verhitte de komeet tot 2800 graden. Dat was genoeg om alle ijs in het brok te doen smelten. Achter de komeet was een steeds langere staart van fijn puin te zien.

Door de zwaartekracht versnelde Ison tot 350 kilometer per seconde. De baan van de komeet boog iets af richting de zon. Toen gebeurde het onvermijdelijke: Ison ploegde zich in onze ster. Die slokte de komeet op zonder ook maar een krimp te geven.

Ison was afkomstig uit de Oort-wolk. Dat is een regio van de ruimte buiten ons zonnestelsel waar een hoop puin zweeft. Deze wolk vol ‘afval’ van de planeten is ontstaan toe ons zonnestelsel tot stand kwam, meer dan 4,5 miljard jaar geleden.