Komeet met waterpistool aan boord


Spectaculaire foto’s van de Rosetta-sonde. Op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko heeft de Europese sonde een soort sproeiers gefotografeerd. Die bestaan waarschijnlijk uit een mengsel van gas en water die uit het binnenste van de komeet naar buiten stromen.

In het luchtledige van de ruimte gaan die stoffen van een vloeibare en gasvorm gelijk over in een bevroren toestand, een proces dat bekend staat als sublimatie. Het was tot nu toe onbekend dat deze komeet gassen en vloeistoffen uitstoot. Het is een mooie verrassing voor het team dat de steenklomp onderzoekt.

Er zijn vier foto’s genomen van het sproeien. Door die foto’s uit verschillende hoeken aan elkaar te plakken, ontstaat een goed beeld van de activiteit van de komeet.

In november zal Rosetta de 100 kilo zware Philae-lander op de komeet afvuren. De lander zal vlak boven het oppervlak een harpoen afschieten om zich aan het object vast te maken. Dan zal de lander met een kabel dichter naar het oppervlak worden getrokken. Eenmaal daar, gaat de lander proberen te analyseren hoe de komeet in elkaar zit.

Samen met de Rosetta sonde vliegt Philae naar de binnenste delen van ons zonnestelsel. Het is niet de bedoeling dat de lander weer vertrekt van de komeet. Er is genoeg brandstof aan boord om tot halverwege 2016 te blijven werken en zenden.