Komeet gedraagt zich als sneeuwbal


Dankzij een spectaculaire landing op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko weten we steeds meer over dit stuk ruimtepuin. Zo hebben experts van de Technische Universität Braunschweig onderzocht hoe de komeet zijn huidige omvang heeft bereikt. Tot nu toe werd gedacht dat de komeet een magnetische kern heeft en en zo andere, kleinere, stukjes puin in de ruimte heeft aangetrokken.

Maar de eerste metingen verricht door de Philae lander en doorgestuurd door de Rosetta-sonde, tonen aan dat de komeet vrijwel geen aantrekkingskracht heeft. Toch zit er allerlei los gesteente op het oppervlak, hoe kan dat? Volgens de Duitsers is dat er in de loop van miljoenen jaren op komen te zitten. Ze vergelijken de meteoor met een sneeuwbal die tegen een muur wordt gegooid. De meeste sneeuw zal van de muur afvallen, maar een plakje blijft altijd wel zitten.

Op die manier is het ook bij 67P/Churyumov–Gerasimenko gegaan. Op zijn tocht door de ruimte is allerlei stof en gruis dat her en der rondvliegt er tegenaan gekomen en door de kracht van de botsing blijven zitten, zo schrijven ze in Science.