Kom uit de kast!


Als je homo bent, is het verstandig uit de kast te komen tegen alles en iedereen. Daardoor leef je gelukkiger en gezonder. Psychologen van het Centre for Studies on Human Stress in Montreal (Canada) ondervroegen 87 hetero- en homoseksuelen en namen hen bloed, speeksel en urine af. Homo’s en lesbiennes die volledig uit de kast waren, gaven in de interviews aan gelukkiger te zijn en zich minder opgejaagd te voelen.

Uit bloedwaarden bleek waarom: mensen die hun geaardheid verbergen hebben veel meer stresshormoon cortisol in hun lichaam. Ze hadden ook vaker last van een burn-out omdat ze constant bang zijn dat iemand hun geheime leven ontdekt.

Volgens de onderzoekers toont deze studie aan dat het verstandig is om volledig open te zijn over je geaardheid, wat die ook is. Maar, zo schrijven ze in hun conclusie in het vakblad Psychosomatic Medicine, alleen in landen waar homoseksualiteit is geaccepteerd. Anders neemt de stress weer toe doordat je maatschappelijke druk voelt op je levensstijl.

De onderzoekers hopen dat de resultaten ook aanleiding zijn voor heteroseksuelen om positiever te zijn tegen homoseksuelen die uit de kast komen.