Kolossale inktvis opgedoken


Vissers uit Nieuw-Zeeland hebben voor de kust van Antarctica een Kolossale inktvis opgedoken. Het 350 kilo zware, vrouwelijke, dier is pas het tweede exemplaar dat ooit is gevonden. Ook het eerste werd, in 2007, door Nieuw-Zeelandse vissers gevonden en ligt nu in een museum (foto).

De meer recente vondst is meer dan een half jaar geleden gedaan, maar al die tijd stil gehouden. Deze reuzen Teuthida is gelijk ingevroren om het dier goed te kunnen onderzoeken. Afgelopen dinsdag is het proces van ontdooien in gang gezet, zodat deze week nog kan worden begonnen met een analyse van het dier. Die zal worden uitgevoerd door de Auckland University of Technology.

Er is weinig bekend over deze enorme inktvissen. Pas in 1925 werd het bestaan van deze soort bevestigd, nadat twee tentakels werden aangetroffen in de maag van een walvis. Het duurde tot 2007 voor een eerste intact exemplaar werd aangetroffen. Daarom is de wetenschap zo blij met dit bevroren specimen.

Men hoopt de genetische opbouw van het dier te ontrafelen en meer informatie te krijgen over hoe deze soort leeft en sterft. Veel aandacht zal er zijn voor de maaginhoud, omdat die iets zegt over waarmee de Kolossale inktvis zich voedt.