Kokend heet water gevonden onder gletsjer


South_Island_blizzard_2003

Door een diep gat te boren in een gletsjer, is bij toeval een nieuwe energiebron gevonden waar heel Nieuw-Zeeland plezier van kan hebben: kokend water.

Door een heel diep gat te boren in een geologische breuklijn, vonden ze water met een veel hogere temperatuur dan op die diepte normaal is. De verwachting is dat het bloedhete water gebruikt kan worden in fabrieken of om elektriciteit op te wekken.

De ontdekking was een verrassing omdat geothermische energie gewoonlijk in verband wordt gebracht met vulkanische activiteit, maar er zijn geen vulkanen waar de wetenschappers aan het boren gingen. De breuklijn, Great Alpine Fault, strekt zich uit over honderden kilometers onder Nieuw-Zeelands zuidelijke eiland. Door die lengte van de breuklijn zou de bron van heet water enorm kunnen zijn. Nieuw-Zeeland haalt al 15 procent van de nodige elektriciteit uit geothermische bronnen, voornamelijk van de Taupo-vulkaan op het North Island.

Het doel van de boringen onder de Franz Josef-gletsjer was eigenlijk om gesteente te verzamelen en meetapparatuur te installeren. Het hete water vinden was dus een prettige bijvangst. Het water op een diepte van 630 meter is maar liefst 100 graden Celsius. Grondwater wordt altijd wel heet naarmate het dieper wordt, maar normaal is het pas zo warm op zo’n 3 kilometer diepte. Honderd graden is aan het oppervlak het kookpunt voor water, maar onder de grond kookt het niet, omdat het onder druk staat, net zoals vloeistof in een drukpan.

Het hete water wordt waarschijnlijk veroorzaakt door twee fenomenen. Eerdere aardbevingen hebben hete stenen vanuit het binnenste van de aarde naar de bergen boven de breuklijn gebracht. Daarna zijn door het schudden rotsen gebarsten, waardoor regenwater en gesmolten sneeuw door de warme binnenkant van de bergen konden sijpelen.

De Alpine Fault is een van de meeste actieve breuklijnen ter wereld. Er onstaan grote aardbevingen elke 300 jaar. Wetenschappers denken dat er 30 procent kans is dat dat opnieuw gebeurt in de komende decennia. Zo’n zware aardbeving zou sommige steden in Nieuw-Zeeland kunnen verwoesten.