Koken maakte ons slimmer


Dat we zo slim zijn geworden als soort, hangt voor een deel af van een techniek die we onder de knie kregen: koken. Zo’n 1,9 miljoen jaar geleden begon de mens zijn eten te verwarmen en ingrediënten te mengen. In plaats van knollen uit de grond te trekken wanneer we ze vonden, of dieren te doden wanneer ze op ons pad kwamen, begonnen we onze maaltijden te plannen.

Dat heeft er voor gezorgd dat we slimmer werden, beweren Braziliaanse wetenschappers in het vakblad Pnas. Ze betogen dat we daardoor meer energie binnen kregen. Dat stelde ons in staat om betere hersens te ontwikkelen. Een gorilla die net zo veel energie wil consumeren als een mens, zou bij zijn voedingspatroon per dag 2 uur en 12 minuten meer moeten eten.

Ongeveer een miljoen jaar geleden begon de mens zijn eten echt serieus te nemen. Paleontologen zien in de menssoorten uit die tijd een korter darmenstelsel en kleinere kiezen. Mensenachtigen hoefden minder moeite te doen om te kauwen en de verteren. De oudste kookplek die is gevonden, is 800.000 jaar geleden voor het laatst gebruikt.

Follow Faqtman on Twitter