Kogelvrij met spinnenzij


Spiderman kan zijn voordeel doen met een Nederlandse vinding: spinnenzijde beschermt de menselijke huid tegen kogels.

Jalila Essaidi van het Forensic Genomics Consortium in Den Haag zegt een kogelvrije mensenhuid te hebben ontwikkeld, door huidcellen op een matrix van spinnenzijde te laten groeien.

Essaidi gebruikte daarvoor een speciale zijde van de genetisch gemodificeerde zijdeworm. Die heeft ultra-sterke vezels en zou vijf keer sterker zijn dan staal. Met de zijde weefde ze een matrix. Daarop werden menselijke huidcellen geplaatst, afkomstig van het Leids Universitair Medisch Centrum. De huidcellen groeiden uit tot een stuk huid dat kogels moet kunnen tegenhouden.

Spinnenzijde kan de huid kogelvrij maken

Of de huid werkelijk kogels kan stoppen, is getest door erop te schieten. Uit de test blijkt dat als de kogels met een matige snelheid worden afgevuurd, de huid ze tegenhoudt. Het Forensic Genomics Consortium vermeldt jammergenoeg niet hoe snel dat is. Kogelvrije vesten zoals ze momenteel gebruikt worden, moeten zo’n kogel kunnen tegenhouden.

De ontwerpster beschouwt de uitvinding vooral als een kunstproject dat een discussie over vormen van veiligheid op gang kan brengen. Toch is de vinding interessant. Als de kogelvrije huid verder wordt verbeterd zijn wel degelijk nuttige toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld in het leger. Tot begin januari 2012 is de kogelvrije huid te zien in Museum Naturalis in Leiden.

Follow Faqtman on Twitter