Koffiefilter maakt biertje beter


Donker biertje drinken? Neem dan voorlopig een koffiefilter mee naar de kroeg. Dit zorgt voor een beter biertje.

Een dag na St. Patricksday en een dag voor het weekend kon je er op wachten: publicatie van een onderzoek over bier. Want hoe kan je er voor zorgen dat een biertje een goede schuimkraag krijgt? Ierse bierwetenschappers komen, wellicht ook uit eigenbelang, met het antwoord.

Had je maar een koffiefilter gebruikt...
Had je maar een koffiefilter gebruikt...

Want in Ierland drinkt men voornamelijk stout, het bekende donkere bier dat beter bekend is onder een aantal merknamen. Dit bier heeft een minder dikke schuimkraag dan het Hollandse pilsje. Dat komt omdat er bij het verpakken in de fabriek, stikstof aan het bier wordt toegevoegd.

Nadeel van dit stofje is dat het de vorming van bubbels tegenhoudt en daarmee ook het ontstaan van een schuimkraag. Daarom moeten er in veel Ierse en Engelse kroegen speciale tap-installaties worden neergezet, die met veel kracht het bier met het gas in het glas pompen.

De Ierse wetenschappers van de universiteit van Limerick vonden dit omslachtig en onderzochten de bubbel-wetenschap achter het bier. In een biertje kunnen alleen aan de wanden en op de bodem van het glas bubbels ontstaan. Een aantal gasbellen die in een gelijkmatige stroom naar boven drijven, zorgen voor de uiteindelijke schuimkraag.

Voorheen dachten velen dat dit kwam door onregelmatigheden en putjes in het glas, maar in werkelijkheid komt dit door cellulose dat aan het glas geplakt zit. Deze vezels, die bijvoorbeeld bestaan uit stof van de theedoek waarmee het glas is afgedroogd, of stof uit de lucht, zijn de voedingsbodems voor het ontstaan van de gasbelletjes. Dit gebeurt bij stout, dankzij de stikstof minder snel dan bij een pilsje.

Laat je je Ierse biertje door een koffiefilter lopen dan krijg je een perfecte stout met prima schuimlaag. Want dan worden de gasbelletjes geactiveerd waardoor ze sneller naar boven stromen en voor een betere schuimlaag zorgen.

Wil je nou niet met een pak koffiefilters naar de kroeg, wees gerust. De onderzoekers bevelen fabrikanten aan om bovenin het blikje bier een laagje cellulose/stof te plakken, hierdoor komt de schuimkraag ook tot zijn recht.

Foto: Flickr