Koffie pept alleen luie mensen op


Miljoenen mensen drinken koffie omdat ze denken dat ze er wakker en actiever van worden, maar dat is niet per se waar. Alleen luie mensen worden opgepept door de cafeïne in het bruine goud. Mensen die van nature actief zijn, hebben er geen baat bij.

Foto: Flickr.com/amanda28192/

Jay Hosking van de universiteit van British Colombia vertelt in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’s Neuropychopharmacology’ over het onderzoek dat hij met ratten deed. Hij liet ratten verschillende taken uitvoeren en ontdekte dat er – net zoals bij mensen – twee verschillende soorten ratten zijn: harde werkers en luie donders.

Wanneer de luie donders koffie of andere stimulerende middelen kregen toegediend, gingen ze harder werken. Dit in tegenstelling tot de ratten die van nature hard werkten, die waren juist eerder geneigd de kantjes er vanaf te lopen. Beide groepen werden impulsiever van de stimulerende middelen.

Dat koffie er niet altijd voor een extra dosis energie zorgt, was al langer bekend. Zo veregert het PMS-klachten bij vrouwen. In sommige gevallen is het dus beter om decaf, koffie zonder de oppeppende stof cafeïne te drinken, maar hoe maken ze die eigenlijk?

Follow Faqtman on Twitter