Koffie helpt tegen vette lever


Vier kopjes koffie of thee per dag helpt je lever ‘af te slanken’. Cafeïne helpt namelijk tegen vervetting van de lever, blijkt uit onderzoek.

Wereldwijd heeft bijna driekwart van de mensen met diabetes type 2 en overwicht ook last van vervetting van de lever (niet-alcoholische leversteatose). Bij deze aandoening kan op lange termijn flink wat schade aan de lever ontstaan. Afgezien van een verandering van leefstijl (diëten en meer bewegen), zijn er weinig behandelingen mogelijk. Maar volgens onderzoek van Duke University (VS) kan cafeïne wel helpen.

Uit experimenten met celkweekjes en muizen, die op een vettig dieet waren gezet en vervolgens op cafeïne, blijkt dat dit pepmiddel de stofwisseling in de lever stimuleert. Het gevolg is dat het aantal triglyceriden, een soort vetten, sterk vermindert, waardoor de lever dus ‘afvalt’. Volgens de onderzoekers is een hoeveelheid cafeïne die overeenkomt met vier kopjes koffie of thee per dag al goed voor hetzelfde gunstige effect bij de mens.

De hoop van de onderzoekers is nu dat er een geneesmiddel kan worden gemaakt dat lijkt op cafeïne, maar niet de vervelende bijwerkingen (zoals hoofdpijn) heeft.

Foto: Julius Schorzman/CC-BY-SA-2.0