Koeman: zo worden we wereldkampioen

wetenschappelijke tips voor de nieuwe bondscoach


Ronald Koeman

Er is in de loop der jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voetbal. In Duitsland en Groot-Brittannië zijn zelfs gespecialiseerde hoogleraren. Trainers kunnen daarmee hun voordeel doen. Hoe kan Ronald Koeman de wetenschap gebruiken om wereldkampioen te worden? Vijf tips voor de nieuwe Bondscoach.

Speel thuis met het mes tussen de tanden. Oranje is als thuisploeg in het voordeel bij een harde wedstrijd. Scheidsrechters zijn op de hand van de ploeg die in eigen stadion speelt, blijkt uit onderzoek. Ze delen vaker kaarten uit aan bezoekers. Zoek ook vaker de rand van buitenspel op, lijnrechters zijn traditioneel slecht om dat te herkennen. Dat ligt aan de hoek waaronder ze de situatie moeten beoordelen.

Als de ploeg een penalty tegen krijgt, geen paniek. Aan de Duitse Ruhr-Uni Bochum ontdekten ze dat het helpt om de keeper voor de strafschop toe te spreken. Onzekere keepers (zoals Jasper Cillessen) kun je het beste vertellen ‘je laat de bal niet door’. Types die sterker in hun schoenen staan (Jeroen Zoet) worden gemotiveerd door ‘je houdt de bal tegen’.

Selecteer vooral op vaardigheden. De gouden combinatie is balcontrole, flexibiliteit, precisie bij het passen en schotkracht, ontdekte de Universiteit van Queensland in Australië. Uithoudingsvermogen en gespierdheid speelden eigenlijk geen grot rol bij het vermogen van een speler om de bal in het net te trappen.

Doe een pak aan tijdens de wedstrijd. Volgens onderzoek van de universiteit van Portsmouth (GB) schatten professionele voetballers de tactische inzichten van een juist geklede trainer hoger in. Ze zullen tijdens de wedstrijd beter naar hem luisteren. Tijdens de training kun je het beste een trainingspak aan. In deze meer ontspannen setting denken spelers juist dat een oefenmeester in een trainingspak meer verstand van voetballen heeft.

Geef de spelers voor de wedstrijd allemaal een stressballetje. Onderzoekers aan de universiteit van München in Duitsland ontdekten dat sporters onder druk veel te veel gaan nadenken over hun bewegingen. Dingen die ze normaal automatisch doen, zoals een bal schieten, worden ineens een probleem waar ze van tevoren uitgebreid bij stil gaan staan. Door ze een balletje te laten kneden (maar altijd in de linkerhand!) schakel je die stress uit.