Vakantietrend: koeltetoerisme


In Rusland was het nog nooit zo heet als nu. De hittegolf duurt er nu al zeven weken. In Moskou werd vorige week maandag een hitterecord gebroken, dat dezelfde week nog verbeterd werd: donderdag was het 39,6 graden in de schaduw. De Russische meteorologische dienst verwacht dat ook dat hitterecord niet lang stand houdt; woensdag wordt het mogelijk nog warmer.

In een artikel in de Telegraaf werd vorige week melding gemaakt van ‘koeltetoeristen’: mensen die proberen de hitte te ontvluchten en op zoek gaan naar plekken waar het koel is. “Hij loopt enigszins verdwaasd rond door de marmeren luxe van winkelcentrum Evropjesjki, nabij het Kiev Station. ‘De bewakers hebben opdracht gekregen om overduidelijke koeltetoeristen naar buiten te werken.'”

hitte

Volgens Genootschap Onze Taal is ‘koeltetoerist’ een nieuw woord, al bestaat in het Frans het begrip ’tourisme de fraîcheur’ al langer. Die term werd voor het eerst gebruikt in een Frans rapport van Greenpeace, waarin gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van klimaatverandering.

Het rapport voorspelt extreem warme en droge zomers en een opkomst van de koeltetoerist: “Het zal rond de Middellandse Zee in de zomer zo droog en warm worden dat toeristen er niet meer zullen komen. Het aantal hittegolven zal fors toenemen.”

Klimaatverandering heeft op verschillende manieren effect op het toerisme. Zo schijnen Amerikanen massaal op vakantie te gaan naar Groenland, omdat ze de ijskappen willen zien voordat die smelten. En ze gaan natuurlijk met het vliegtuig.