Koekoek meester in stoerdoenerij


De koekoek is een meester in het misleiden van andere vogels. Dankzij perfecte imitaties kan het ongestoord in een vreemd nest een ei leggen.

Stel je bent een heel lief klein koekoekje. Wat doe je als je in een vreemd nest met een enge vogel je ei wilt leggen? De koekoek doet zich gewoon groter en stoerder voor dan het is.

Net een havik...
Net een havik...

Koekoeken leggen altijd eieren in nesten van andere vogels, maar moeten hiervoor eerst een strijd leveren met de ‘rechtmatige eigenaar’ van het nest. Engels onderzoek bewijst nu dat de evolutie en aanpassing van de koekoek, vechten om het nest overbodig maakt.

De koekoek zorgt simpelweg dat het haren op de borst heeft. Daarmee lijkt het op een havik en wordt daarom zonder morren maar met angst en beven tot het nest toegelaten.

Het onderzoek richtte zich op het nest van een kleine karekiet en die bevecht het nest normaal gesproken met hand en tand. Maar niet als de koekoek op een havik lijkt. Dan kan de havik-imitator direct het nest op. De koekoek kan zo met gemak eieren leggen en weer verdwijnen.

Eerder onderzoek wees al uit dat eieren van de koekoek steeds meer zijn gaan lijken op de eieren van de vogel van wie het nest is. Ook hebben de kleine koekoekjes die uit het ei kruipen een prima imitatie in huis van de roep van het kroost dat normaliter in het nest ter wereld komt.

Foto: Tatiana Bulyonkova

Follow Faqtman on Twitter