Koe maakt hypoallergene melk


Mensen met een koemelkallergie reageren heftig op het eiwit bèta-lactoglobuline in koemelk. Voor hen is er nu hoop. Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben een genetisch gemanipuleerd kalf gemaakt dat melk produceert zonder het gewraakte eiwit.

Foto: David F. Bacon/CC-BY-SA-3.0

De instructie voor het maken van bèta-lactoglobuline staat geschreven in het DNA van koeien. De onderzoekers wisten de werking ervan stil te leggen door gebruik te maken van kleine stukjes RNA, een soort DNA. In muizen bleek dit al te werken. De volgende stap was het maken van een kalf die de stukjes micro-RNA uit zichzelf maakte.

Het resulterende genetisch gemanipuleerde kalf, Daisy, was nog te jong om melk te geven, dus gaven de wetenschappers het hormonen om de melkproductie in gang te schieten. Uit de verkregen monsters bleek inderdaad dat de melk geen bèta-lactoglobuline bevat.

Het is nog even wachten voor de hypoallergene melk op de markt komt. De onderzoekers willen eerst met Daisy gaan fokken om te zien of de genetische verandering ook echt wordt doorgegeven aan het nageslacht. Daarnaast zal de doorbraak wegens de ethische afspecten niet door iedereen met open armen ontvangen worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad PNAS.