‘Knutsel met uitstervende dieren’


Het nummer van het vakblad Nature dat vandaag bij abonnees op de (virtuele) deurmat ploft, bevat een opmerkelijke oproep. Een groep biologen en aanverwante wetenschappers roept daarin op om actief in te gaan grijpen in het dierenrijk. Aangezien de komende jaren grote hoeveelheden diersoorten gaan uitsterven, willen ze een soort genetische Ark van Noach bouwen.

Het plan is even simpel als ingrijpend. In het dna van een diersoort die op uitsterven staat, zoals de wangzakrat op de foto, breng je dna van een soort die er op lijkt, maar het juist goed doet. Dit ‘sterkere’ dna moet de bijna verdwenen soort een soort vitaminestoot geven waardoor dit type beest beter bestand is tegen bijvoorbeeld klimaatverandering.

De nieuwe ‘verbeterde’ diersoort zou ook uitgezet kunnen worden op verschillende plekken om te paren met bestaande exemplaren van de soort. Zo verspreiden de supergenen zich razendsnel door populaties. Daarnaast kunnen fokprogramma’s zorgen voor een flinke stijging van het aantal dieren.

De ondertekenaars van de oproep zien geen grote risico’s in dit grootschalige ingrijpen. Behalve dan dat ze bang zijn dat een succesvol programma een excuus van politici kan zijn om niets te doen tegen bijvoorbeeld klimaatverandering. Ongetwijfeld komen de komende dagen veel reacties los op het artikel van collega’s die meer beren op de weg zien.