‘Knuffelhormoon maakt agressief’


Het leek allemaal zulk goed nieuws over oxytocine. Van dit ‘knuffelhormoon’ zouden we lief worden. Nou, niet dus.

Oxytocine was de ontdekking van de eeuw. Dit hormoon zorgt ervoor dat mensen lief en aardig worden. Neem het in en je krijgt gelijk een brok in je keel, zo gevoelig wordt je. Konden we dit niet aan alle wereldleiders geven?

Het goede nieuws is voorbij. Oxytocine kan een mens ook behoorlijk agressief maken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Universiteit Leiden. Dit hormoon zorgt dat mensen hun eigen groep of familie bevoordelen en zich agressief gedragen naar concurrerende groepen. Hiermee nuanceren de onderzoekers de heersende opvatting dat oxytocine mensen aardiger en altruïstischer maakt. Hun bevindingen zijn afgelopen week in Science gepubliceerd.

Knuffelhormoon? Oxytocine kan ook erg agressief maken.
Knuffelhormoon? Oxytocine kan ook erg agressief maken.

Oxytocine, in de volksmond het ‘knuffelhormoon’ genoemd, kan ‘verdedigende agressie’ oproepen. Als je familie of groep wordt aangevallen of bedreigd door een concurrerende groep zorgt dit hormoon (dat moeders in grote hoeveelheden aanmaken als ze een kind krijgen) voor een toename van geweld. Deze bevinding geeft een neurobiologische verklaring voor het feit dat conflicten tussen groepen escaleren wanneer mensen andere groepen als bedreiging zien.

Beeld: © Blackpony | Dreamstime.com