Vechten net seks


vechten

Eten, seks en vechten zijn voor de hersens helemaal niet zo verschillend. Amerikaans onderzoek toont aan dat een robbertje knokken net zo bevredigend kan zijn als seks of een lekkere stoofschotel.

Dat was evolutionair handig. Geweld fascineert ons. Die Hard, Jason Bourne, Steven Seagal, films waarin flink wordt gebeukt en geschoten vinden we heerlijk om naar te kijken. En als op straat twee mensen op de vuist gaan, dan blijven we het liefste kijken. De reden daarvoor is dat we geweld – diep van binnen – helemaal niet zo erg vinden. Amerikaanse onderzoekers onderzochten onze voorliefde voor knokken met muizen. Ze bouwden in een kooi met een muis een schakelaar. Iedere keer dat de muis op die schakelaar drukte met zijn snuit, kwam er uit een deurtje een andere muis, en werd het knokken.

Tot hun stomme verbazing, zagen de onderzoekers van Vanderbilt University in Tennessee dat muizen gretig op het knopje drukten. Ze waren dol op een lekkere vechtpartij. Helemaal opmerkelijk was dat andere muizen graag naar het gevecht bleken te kijken.

Een scan van de muizenhersens tijdens de gevechten toonde aan dat hun brein een ‘beloningsreflex’ gaf. Datzelfde gebeurt bij eten, seks en bij een drugsverslaving. Daarbij komt dopamine vrij, een stof die je een bevredigd gevoel kan geven.

Geldt hetzelfde voor mensen? Volgens de onderzoekers wel. De hersens van mensen en muizen zijn niet zo verschillend, zeker als het om primitieve functies gaat als eten en seks. Ook mensen maken dopamine aan.

Volgens de onderzoekers reageren waarschijnlijk alle zoogdieren positief op geweld. Evolutionair is dat voordelig. Door geweld leuk te vinden, zorgt de natuur voor dieren die niet
bang zijn om zich te verdedigen. Alleen bij mensen kan gewelddadigheid problematisch zijn.