Knipperen met ogen belangrijke communicatie


Knipperen met ogen

Je doet het zo’n 13.500 keer per dag, geheel onbewust: knipperen met je ogen. Dat is veel vaker dan nodig is om je ogen vochtig te houden. Wetenschappers denken daarom al langer dat het meer functies heeft dan dat. Het Max-Planck-Instituut in Nijmegen heeft ontdekt dat het een belangrijke rol speelt bij communicatie.

Ze deden een experiment met 35 proefpersonen. Die moesten naar een scherm kijken waarop een levensechte avatar te zien was. Daarmee converseerden ze, bijvoorbeeld over hoe hun dag was geweest. Wat de proefpersonen niet wisten, is dat de snelheid waarmee de avatar knipperde, werd gemanipuleerd. Soms knipperde deze snel, andere keren langzaam.

Hoe langer het knipperen met de ogen duurde (607 millisecondes), hoe korter de antwoorden die de proefpersonen gaven. Bij snelle knippers (208 millisecondes) waren de proefpersonen veel uitgebreider in hun response. Snel knipperen betekent dus klaarblijkelijk ‘vertel me meer, in vind het interessant‘.

Het is communicatie die nauwelijks opvalt, slechts de helft van de proefpersonen had ├╝berhaupt gezien dat de avatar met de ogen knipperde. De avatar knikte soms ook met het hoofd, wat wel door vrijwel alle proefpersonen was gezien. Het is dus subtiele, maar desondanks effectieve communicatie; wie wil dat mensen iets vertellen moet vooral snel knipperen.

Volgens de onderzoekers is deze vorm van communicatie al vroeg in onze evolutie ontstaan. Wellicht zelfs voor we konden praten. Als je geen woorden hebt, moet je immers toch kunnen communiceren. Andere dieren doen dat ook op die manier. Katten knijpen hun ogen bijvoorbeeld dicht om te laten weten dat ze je vertrouwen.

(PlosOne)