Kneden tegen de stress


Het is de negentigste minuut. Een voetballer staat bij de penaltystip. Hij kan zijn team de wereldbeker bezorgen, maar dan moet hij niet missen. De stress klotst tegen de plinten. Wat moet hij doen?

Als deze speler verstandig is, heeft hij een klein zacht balletje meegenomen. Dat neemt hij vlak voor de strafschop in zijn hand en knijpt er een paar keer in. De kans dat de grote bal op de penaltystip dan achter de keeper verdwijnt, is dan veel groter.

Onderzoekers aan de universiteit van München in Duitsland ontdekten dat sporters onder stress veel te veel gaan nadenken over hun bewegingen. Dingen die ze normaal automatisch doen, zoals een bal schieten, worden ineens een probleem waar ze van tevoren uitgebreid bij stil gaan staan. Het resultaat is dat ze meestal slechter presteren.

Foto: Django

Dat bewust nadenken zit vooral in de linker hersenhelft; terwijl de rechter hersenhelft zich bezig houdt met geautomatiseerde bewegingen, zoals de voetballer die een bal trapt. Door een balletje in de linkerhand te kneden, activeer je de rechterhersenhelft, zo ontdekten de onderzoekers. De hersenhelften corresponderen namelijk kruiselings met de lichaamshelften.

Voetballers die in een vol stadion (het publiek wachtte op een interland) penalty’s moesten schieten, deden dat beter nadat ze het balletje in hun linkerhand namen. Voetballers die dat niet deden, misten vaker. Hetzelfde gebeurde bij judoka’s en badmintonspelers die werden beoordeeld door hun coaches.

Dus meneer Van Gaal: rubberen balletjes mee naar het WK in 2014 in Brazilië. Komt Nederland eindelijk van dat penaltysyndroom af.