Knappe zoon, knappere vader


dreamstime_xs_30360914

Mannen met mooie zonen hebben mazzel. Niet alleen hebben ze zich succesvol voortgeplant, volgens een studie blijken ze er zelf aan ook aantrekkelijker door de worden voor vrouwen.

Dat vrouwen mannen onder andere op hun fysieke aantrekkelijkheid selecteren, is bekend. Logisch, schoonheid is een indicator voor belangrijke biologische eigenschappen, zoals gezondheid. Symmetrie is volgens wetenschappelijke studies bijvoorbeeld een teken van ‘goede’ genen.

Maar het is niet alleen de aantrekkelijkheid van de potentiƫle partner zelf waar vrouwen naar kijken. Ook het uiterlijk van zijn nakomelingen zegt iets over de kwaliteit van zijn genen. Dat blijkt uit een studie van de Slowaakse Academie van Wetenschappen.

Onderzoekers gaven vrouwen foto’s te zien van mannen van uiteenlopende leeftijden. De opdracht was simpel: zoek de vaders en zonen bij elkaar. Daarbij werd zichtbaar dat vrouwen knappe zonen bij knappe vaders vinden passen. In werkelijkheid waren de mannen geen familie van elkaar.

In de volgende ronde werden vermeende vader-zoon paren gepresenteerd, met de vermelding dat het ging om biologische of stiefvaders. De vraag, aan een nieuwe groep vrouwen, was om de aantrekkelijkheid van de vaders te beoordelen. Daarbij werden vaders die eerst niet als bijzonder aantrekkelijk werden ingeschaald, aan de zijde van knappe zonen ineens zelf ook aantrekkelijker. Dit effect was sterker bij de zogenaamd biologische vaders dan bij de stiefvaders.

In een derde proefneming werden niet zo aantrekkelijke mannen getoond in combinatie met mooie dingen, zoals gebouwen of natuur. Dit om te zien of het ‘knappe-zoon-effect’ ook bij niet-menselijke objecten werkt. En dat was het geval. Middelmatig uitziende mannen werden ineens knapper gevonden door vrouwen. Goed nieuws voor lelijke mannen, kleed je goed of koop een mooie auto, daar wordt je aantrekkelijker door voor het andere geslacht.

Het onderzoek is gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior.