Knappe sporter wint


Wie zal dit jaar de Tour de France winnen? Of het winnende doelpunt scoren tijdens het WK voetbal? Geen idee, maar het zal waarschijnlijk een knappe man zijn. In een baanbrekend onderzoek koppelt de Nederlandse onderzoeker Erik Postma (Universiteit van Zürich) lichamelijke vermogens aan het uiterlijk van mannen.

Sterke mannen zouden volgens dit onderzoek vaak aantrekkelijker zijn. De evolutie is gebaat bij sterke mannen die knap worden gevonden door vrouwen. Dergelijke mannen vinden snel een partner en verwekken waarschijnlijk nageslacht bij haar – en wellicht een paar andere dames – en ze zijn vervolgens sterk genoeg om dat nageslacht te beschermen en te voeden.

Postma deed onderzoek met foto’s van deelnemers aan de Tour de France. Hij liet een groep van 800 proefpersonen, hoofdzakelijk vrouwen, de wielrenners beoordelen op aantrekkelijkheid. Daaruit bleek dat de best presterende renners gemiddeld een 5 procent hogere score haalden op de knapheidsschaal. De correlatie was het hoogste bij vrouwen die de pil niet slikken.

De aantrekkelijkheid van een man is dus een signaal voor vrouwen dat hij lichamelijk ook goed van wanten weet. Vooral in vroeger tijden was het belangrijk voor een vrouw om een man te kiezen die lange einden kon lopen om te jagen en die genoeg kracht had om vervolgens een dier te doden. Die eigenschappen vertalen zich nu naar een lange etappe in de Tour, gevolgd door een eindsprint.

Het onderzoek van Postma verschijnt binnenkort in het vakblad Biology Letters.