Knapperd bevecht vrije radicalen


Sterke kaaklijn, symetrisch gezicht: George Clooney vecht zich suf tegen de vrije radicalen. Foto: Michael Vlasaty.

Mannen als George Clooney met een symmetrisch gezicht en lichaam gelden als aantrekkelijk voor vrouwen. Een echte knapperd. Maar waarom eigenlijk?

De theorie tot nu toe was dat deze kenmerken aangeven dat de man in kwestie gezond is. de grote vraag is echter wát een rechte kaaklijn zegt over gezondheid.

Een intrigerende studie aan de Universiteit van New Mexico in de V.S. brengt daar nu duidelijkheid in: mannen tonen met symmetrie dat hun lichaam goed is in het opruimen van zogeheten ´vrije radicalen´ in hun lichaam. Vrije radicalen, bijproducten van de verbranding van voedsel in levende cellen, veroorzaken DNA-schade en spelen een rol bij kanker en veroudering.

Steven Gangestad en zijn team maten van een kleine honderd mannelijke studenten onder andere de breedte en hoogte van de oren, polsbreedte en de lengtes van vier vingers – links en rechts. Daaruit destilleerden zij een cijfer voor de mate van symmetrie.

Tegelijkertijd maten zij in de plas van de proefpersonen de niveau´s van een stof die als maat geldt voor schade door vrije radicalen. Er werd gecorrigeerd voor roken en andere ongezonde gewoontes waarbij veel vrije radicalen vrijkomen.

De onderzoekers legden foto´s van de gezichten en lichamen van de mannen voor aan vijf vrouwelijke proefpersonen, die geen van de mannen kenden. Precies zoals in eerdere studies beoordeelden zij de mannen met de grootste symmetrie als het meest aantrekkelijk. Maar daarnaast bleek: er was bij de mannen een duidelijk omgekeerd evenredig verband tussen de ‘oxidatieve stress’ door vrije radicalen en symmetrie.

Conclusie: hoe minder vrije radicalen, hoe aantrekkelijker de man, kennelijk. Gelukkig bekt het tijdens een romantisch etentje voor meisjes vast niet lekker: ‘ik waardeer je lage vrije radicalen’, in plaats van ‘ik vind je mooi’.

Het onderzoek staat beschreven in het vakblad Animal Behaviour.