KN: ‘garnaal nekt evolutie’


Hoewel de katholieke kerk de evolutieleer al enige tijd accepteert, is de redactie van het Katholiek Nieuwsblad schijnbaar nog niet zo ver. Een redacteur van dat blad gebruikt de ontdekking van de reuzengarnaal Anomalocaris als kapstok om de evolutietheorie af te serveren.

Deze garnaal had facetogen met 16.000 lenzen daarin. Volgens de krant had de garnaal zo vroeg in de evolutie niet zulke ingewikkelde ogen kunnen hebben. ‘Dus’ is de evolutietheorie fout. ‘In ieder geval is het weer een nieuw feit dat Darwins theorie verder op losse schroeven zet’, zo schrijft de krant.

De krant citeert als bron voor het verhaal evolutionnews.org, een Amerikaanse site die sterk anti-Darwin is en zelfs niet terugschrikt om de evolutieleer te linken aan racisme. Daarbij wordt herhaaldelijk gedaan alsof de auteurs van het onderzoek naar de Anomalocaris hun vondst zelf ook niet kunnen verklaren.

Dat is onzin. De evolutietheorie heeft zich de afgelopen anderhalve eeuw verder ontwikkeld. Tegenwoordig weten we dat ontwikkelingen niet altijd geleidelijk gaan, maar dat de evolutie horten en stoten kent. Soms komen bepaalde eigenschappen bij dieren ineens op, om kort daarop weer te verdwijnen.

Bovendien is de oergarnaal 500 miljoen jaar oud. Als het Katholiek Nieuwsblad dat accepteert, verwerpt het automatisch het klassieke scheppingsverhaal met Adam en Eva, dat zich – als je de Bijbel letterlijk neemt – ongeveer 6000 jaar geleden heeft afgespeeld.

Follow Faqtman on Twitter