Klunzen in de ruimte


Fyodor Yurchikhin en Mikhail Kornienko. Onthoud die namen als er binnenkort een ramp in de ruimte gebeurt.

Wat hebben beide Russen gedaan? Ze hebben gereedschap verloren toen ze aan het werk waren aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS. Tijdens hun werkzaamheden lieten ze een kabelhouder de ruimte in zweven.

De kabelhouder is een eenvoudig metalen onderdeel waarmee je kabels vast zet.

Daar gaat ie! De kabelhouder van de Russische kosmonauten fladdert de ruimte in.
Daar gaat ie! De kabelhouder van de Russische kosmonauten fladdert de ruimte in.

Volgens Nasa is er geen gevaar door het ruimtepuin, de kabelhouder zal binnenkort in de atmofeer verbranden. Toch kun je vraagtekens plaatsen bij het zoveelste stuk gereedschap dat in een baan om de aarde draait.

Naast alle satellieten bevinden zich naar schatting 35 miljoen stukken ruimteafval in een baan om de aarde; 110.000 daarvan zijn meer dan een centimeter groot. Het meeste zwerfvuil raast met een snelheid van 27.000 kilometer rond onze planeet. Het gaat om oude satellieten, boutjes, moertjes, poep, gereedschap, stukken van raketten en stukjes hitteschild.

Een zak met gereedschap die een astronaut in 2008 liet slingeren, deed er een jaar over om in de dampkring te verbranden. Al die tijd draaide het ding rondjes, waarbij het de Shuttle of ISS soms rakelings raakte. Afgelopen jaar moest het ruimtestation meerdere keren uitwijken voor ruimtepuin. Een schilfer verf vermorzelde een paar jaar geleden bijna een raam van de Shuttle (bovenste foto).