Klop de vreetbui weg


Zin in een koekje, een ijsje of een zak chips, maar probeer je eigenlijk te lijnen? Klop dan op de juiste plekken en je honger is weg.

Nadenken en afkloppen doet wonderen
Nadenken en afkloppen doet wonderen

Een nieuwe techniek, uitgevonden door psychologie Peta Stapleton, moet er voor gaan zorgen dat mensen met overgewicht of obesitas beter gaan eten. Ze noemt de techniek psychologische acupunctuur en is een combinatie van de juiste kloppingen en de juiste gedachten.

Er wordt door de behandelende psycholoog op de juiste momenten op de juiste punten van het lichaam gedrukt. Terwijl de patiënt dit ondergaat is het de bedoeling dat hij of zij bepaalde emoties of gedachten probeert op te roepen om er daarmee vanaf te komen.

Volgens Stapleton zijn de resultaten indrukwekkend. Zo zouden proefpersonen na vier uur veel minder honger hebben naar snacks en dat hongergevoel zes maanden kunnen missen. Hoewel vele proefpersonen al jaren een soort slaaf waren van hun ‘snackhand’, konden ze na de behandeling makkelijk van al het lekkers afblijven. Hoewel de eerste resultaten van een zes maanden lang volg-onderzoek geen verschil in gewicht of Body Mass Index (BMI) laten zien, wordt dat wel gehoopt van de 12 maandelijkse vervolgresultaten die er aan komen.

Omdat de techniek helpt eetbuien door emotionele problemen tegen te gaan, zijn de resultaten langdurig zichtbaar/merkbaar. De psychologische acupunctuur werd al eerder toegepast om fobieën en stress syndromen tegen te gaan.

De professor van de Griffith University’s School of Medicine zal haar resultaten presenteren op een Internationaal congres toegepaste psychologie in het Australische Melbourne.

Foto: SciencePhoto