Klokkenluider ontkent aardopwarming


zonsopgang

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Association staat bekend als een van de meeste gerenommeerde wetenschappelijke instituten ter wereld. Sinds jaar en dag waarschuwt de NOAA voor aardopwarming, hun metingen van stijgende temperaturen behoren tot de meest uitgebreide en precieze die beschikbaar zijn. Maar een klokkenluider binnen de organisatie zegt nu dat de gegevens van NOAA ‘opgepoetst’ zijn.

Het gaat om John Bates, die vorig jaar met pensioen ging als leidend wetenschapper van het National Climatic Data Center, het belangrijkste meetinstituut van NOAA. Hij beschuldigt de organisatie in een stuk dat is gepubliceerd op internet van ‘flagrante manipulatie van wetenschappelijke integriteitsrichtlijnen’ en het overtreden van ‘wetenschappelijke standaarden’.

Bron van zijn toorn is de ‘pauze’ die er van 1998 tot 2014 lijkt te zijn geweest in de opwarming van de aarde. Geen enkel model heeft die pauze voorspeld, noch zou de pauze volgens heersende theorieën over het broeikaseffect moeten optreden. Het hiaat is door sceptici altijd aangegrepen om te wijzen op de twijfelachtige wetenschappelijke onderbouwing van de aardopwarming.

Vorig jaar kwam NOAA tot de conclusie dat er waarschijnlijk iets bij de metingen was misgegaan. In 1998, het jaar dat de pauze begon, was overgeschakeld van metingen op schepen naar metingen met boeien. Die laatste soort metingen zijn altijd een fractie koeler, omdat ze zich bij het zeeoppervlak bevinden. Dat zou de pauze verklaren.

Bates zegt nu dat die conclusie het gevolg is van manipulatie. De top van NOAA zou ‘de vinger op de weegschaal hebben gehad’ tot de juiste getallen uit het onderzoek kwamen. Cijfers die niet pasten binnen de visie van de organisatie werden weggelaten, gegevens die het beeld van voortgaande opwarming bevestigen, werden aangedikt, schrijft Bates op het blog Climate Etc, van Judith Curry, voormalig klimaatonderzoeker en medescepticus.

Andere klimatologen hebben zich inmiddels in de discussie gemengd. Zij zeggen dat zelfs zonder de gegevens van NOAA er uit andere bronnen overtuigend bewijs is voor klimaatopwarming. Een recente studie van de University of California bevestigt bijvoorbeeld op basis van satellietmetingen de conclusie van NOAA dat er helemaal geen pauze is geweest in de opwarming van de aarde.