Klok die 10.000 jaar moet tikken


Wat doet iemand die rijker is dan God? Een klok bouwen die moet tikken als we allemaal stof zijn.

Misschien ken je Jeff Bezos niet, maar je hebt ongetwijfeld gehoord van het bedrijf dat hij heeft opgericht: Amazon.com. Daarmee verdiende hij zo veel geld, dat hij zich op allerlei waanzinnige, enigszins wetenschappelijke projecten kan storten.

Zijn laatste speeltje? Een klok die 10.000 jaar moet blijven tikken. Diep onder de grond in Texas wordt nu de ruimte uitgehouwen waar de klok moet komen, ver van de bewoonde wereld. Onder de bergrug Sierra Diablo moet de klok beschermd zijn tegen oorlog, plundering en inslagen van meteoren.

Waarom? Bezos wil dat de mensheid anders tegen het fenomeen tijd aankijkt. Als in het jaar 4000 toeristen naar de klok komen kijken, wil hij dat ze filosoferen over hoe kort een leven van een mens is, vergeleken bij het tikken van zijn klok.

Voor onze eigen ‘nieuwe kijk op tijd’: 10.000 jaar geleden begon de mensheid aardewerk te gebruiken; ‘sexy boeren’ trokken vanuit het Midden Oosten naar Europa; er waren 5 miljoen mensen op aarde; de eerste mensen begonnen schapen te houden en de hond ontstond uit gedomesticeerde wolven.