Kliniek gaf experimenteel medicijn


Klaus Ross

De Klaus Ross kankerkliniek in het Duitse Brüggen-Bracht waar drie Nederlandse patiënten zijn overleden, werkte volgens het blad Der Spiegel met het middel 3-Bromopyruvat. Dat is een experimenteel medicijn dat de afgelopen dertig jaar is onderzocht door bio-wetenschappers. In 2004 bleek het bij een laboratoriumtest van het Johns Hopkins ziekenhuis in de VS effectief tegen kankercellen.

In 2013 is het middel toegelaten voor grootschalige proeven op menselijke proefpersonen in de Verenigde Staten. Het ontregelt de stofwisseling van de tumor en zorgt dat zo de groei van kankercellen afneemt. Bij konijnen zijn bemoedigende resultaten geboekt. Het is echter nog veel te vroeg om het als therapie aan patiënten te geven.

Op de site van de Klaus Ross kliniek is niets over het middel te lezen. Onder het kopje ‘behandelmethodes’ wordt onder andere gerept over het toedienen van liponzuur, een middel dat in het alternatieve circuit wordt gezien als wondermiddel tegen kanker. Klinische test wijzen dat echter niet uit.

Ook krijgen de patiënten medicinale paddenstoelen en glutathion, nog een middel dat vooral buiten de reguliere geneeskunst wordt gezien als veelbelovend, maar dat totaal onbewezen is. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat glutathion chemotherapie tegenwerkt en zo het aantal behandelopties vermindert.

De vraag is natuurlijk waarom een kliniek in een klein dorpje tegen de Nederlandse grens met deze middelen kon en mocht experimenteren. In Nederland is dat verboden. De Duitse wet is echter minder streng, volgens een door Der Spiegel aangehaalde jurist bevindt de kliniek – die nog steeds open is – zich in een wettelijk ‘grijs gebied’.