Klimmen als een gekko


Als Spider-Man muren beklimmen – dat is een vaardigheid die veel mensen zouden willen hebben. Vanaf nu is het mogelijk. Onderzoekers hebben de ongelooflijke kleefvoetjes van gekko’s weten na te maken. Ze zijn zelfs iets verbeterd. Het resultaat is dat mensen nu zelfs glazen wanden kunnen beklimmen.

Dat gekko’s opmerkelijke pootjes hebben, is al lang bekend. Aan hun teentjes zitten borsteltjes waarvan de haartjes ook weer borsteltjes bevatten. De haartjes daarvan zijn zo fijn, dat de moleculen daarin de moleculen van de ondergrond kunnen aantrekken, de Vanderwaalskrachten.

Sinds die ontdekking is vaak geprobeerd om de pootjes na te maken. Maar om het gewicht van een volwassen mens te kunnen dragen is een veel te groot oppervlak aan borsteltjes nodig. Onderzoekers van Stanford University (VS) hebben dat probleem nu opgelost. In plaats van rechte borsteltjes bestaat de fijnste laag van hun kleefmateriaal uit wigvormige haartjes. Die hebben als eigenschap dat ze nog beter hechten. Bovendien gaan ze vaster zitten naarmate ze harden worden aangedrukt.

Het resultaat zijn klevende vlakken van 140 vierkante centimeters elk, die aan handen en voeten vastgemaakt kunnen worden. Daaraan kan een man van 70 kilometer omhoog klimmen tegen elk glad oppervlak. In experimenten hebben mensen al een paar meter geklommen (foto). Voor stevigheid zijn de vier oppervlaktes verbonden met een stang, zodat de klimmer zijn ledematen één voor één omhoog kan brengen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Journal of the Royal Society Interface.