Klimaatverandering geeft wijn bijsmaak


wijnbouw

Stijgende temperaturen laten druiven sneller rijpen: Klimaatverandering kun je daarom zien als zegen voor de wijnbouw. Toch zijn de nadelen groter. Duitse onderzoekers zeggen dat de hogere temperaturen de smaak van wijn ook nadelig kunnen beïnvloeden.

De universiteit Geisenheim in Duitsland kent een gerenommeerd onderzoeksinstituut voor de wijnbouw. Daar is een groot project gestart dat de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering op wijn onderzoekt. Het gaat over de vraag hoe de stijgende CO2-concentratie van invloed is op de ranken. Daarom wordt de lucht verrijkt met een extra 20 procent kooldioxide – om de mogelijke omstandigheden in de toekomst te simuleren.

Het zijn juist de Duitse wijnboeren die het meest te winnen lijken te hebben bij stijgende temperaturen. Klimaatverandering betekent dat ze eerder kunnen oogsten en vollere wijnen produceren dan eerst. Ook het gewicht van de druiven is aanzienlijk toegenomen. In de wijnbouwgebieden van Duitsland en Oostenrijk kunnen nu rassen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot worden geteeld die afkomstig zijn uit de mediterrane landen.

Aan de directe invloed van CO2 op de wijnstok is tot nu toe weinig aandacht besteed. Het project FACE2FACE (Free Air Carbon Dioxide Enrichment) onderzocht of het stijgende CO2-gehalte groei, opbrengst en kwaliteit van de druiven verandert of zal leiden tot meer ziektes. Uit het project is gebleken dat de wijnranken meer stikstof produceren en dat er daardoor veranderingen optreden in de plant.

De hogere concentratie CO2 bezorgt de waterbalans van de wijnstokken veel stress wat zorgt dat op termijn de smaak negatief wordt beïnvloed. Als water en koele nachten ontbreken, wordt de Riesling druif bijvoorbeeld minder fruitig en verdwijnt het ‘zuurtje’ dat mensen zo belangrijk vinden aan deze wijn. De snelle rijping van de wijnstokken maakt de Riesling ook gevoeliger voor schimmels.