Klimaatverandering boeit niemand


Alleen al het woord ‘klimaatverandering’ in de kop hierboven zal de meeste mensen afschrikken om dit stuk te lezen. Het is nu namelijk officieel: bijna niemand interesseert zich voor de staat van ons klimaat, ondanks dat we er al 20 jaar horrorverhalen over horen.

Onderzoekers van het National Opinion Research Center van de universiteit van Chicago zijn in 1993 begonnen om voor 33 landen – zonder Nederland maar met Vlaanderen – bij te houden hoe de mensen daar dachten over het milieu. Gedurende de afgelopen 17 jaar werd ook gemeten hoe belangrijk ze klimaatverandering vonden. Het blijkt dat we ons er totaal niet druk over maken.

In de meeste landen (15) is de economie het belangrijkste, gevolgd door gezondheidszorg (8 landen), onderwijs (6) en armoede (2). Nergens staat of stond het milieu gedurende de afgelopen 17 jaar op de eerste plaats. Alleen in Noorwegen en Canada haalde het klimaatprobleem de top 3 van kopzorgen onder de bevolking. In Argentinië en Spanje gaven mensen het minste om de opwarming van de aarde. Als mensen moesten aangeven wat het grootste milieuprobleem was, dan kozen ze wereldwijd wel bijna altijd klimaatverandering.

Andere onderwerpen die ons nauwelijks kunnen boeien zijn terrorisme en immigratie. Alleen in Turkije staat terrorisme zo nu en dan op de eerste plaats, waarschijnlijk omdat het land er vaker mee te maken heeft.