Klimaatverandering: Antarctica steeds groener


groen Antarctica

Antarctica vertoont een ongekende groei van planten in de afgelopen decennia. Het is een gevolg van klimaatverandering, het witte continent zal steeds groener worden. Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Exter en Cambridge.

De temperatuurstijging heeft een dramatisch effect op de groei van mos op de kusten aan de Antarctische Oceaan, toont dit onderzoek aan. Als dit zo doorgaat, zal Antarctica in de toekomst groen zijn, schrijven de onderzoekers. Ze analyseerden vijf verschillende bodemmonsters met mos uit een meer dan 640 kilometer groot gebied. Daarin bevinden zich de dikste en oudste moslagen van Antarctica.

De monsters gaven de onderzoekers inzicht in de groei van de mossen in de afgelopen 150 jaar. Uit het onderzoek bleek dat de groei flink is versneld in de afgelopen halve eeuw. Dat is ook niet zo gek. Antarctica is een van de gebieden die het meest getroffen is door opwarming van de aarde: de temperaturen zijn er in een halve eeuw toegenomen met 0,5 graden Celsius per decennium. Ook valt er meer neerslag.

Dus groeien er steeds meer mossen. Het koude continent bestaat nu nog maar voor 0,3 procent uit vegetatie, maar dat percentage gaat de komende jaren sterk stijgen, denken de Britten. Ze zien Antarctica als graadmeter voor klimaatverandering. Zoals het daar gaat, zal het de wereld vergaan.