Klimaatprotest vooral zaak van meisjes


klimaatprotest

Het klimaatprotest is een zaak van meisjes. Vooral in Nederland en Italië maken vrouwelijke deelnemers 70 procent uit van marsen en andere demonstraties voor een beter klimaat. Binnen die groep zijn de 14 tot 19-jarigen weer oververtegenwoordigd – de spijbelprotesten niet eens meegerekend.

Dat zeggen onderzoekers van de Technische Universität Chemnitz in Duitsland na onderzoek onder 10.000 demonstranten in meerdere Europese landen.

Ze onderzochten ook hoe het kan dat vooral vrouwen zich kwaad maken over de staat van het klimaat. Dat lijkt terug te voeren op enkele vrouwelijke leidersfiguren, zoals de Zweedse Greta Thunberg; 44 procent van de demonstranten was door haar geïnspireerd. Uit eerder onderzoek is gebleken van mannen het milieu niet mannelijk genoeg vinden om voor te zorgen.

Opvallend is dat er bij het klimaatprotest weinig beroepsdemonstranten zitten. Veel mensen die meelopen met een van de marsen van de organisatie Fridays for Future hebben nog nooit eerder geprotesteerd. Het overgrote deel van de demonstranten is ook niet lid van een milieu-organisatie en steunt deze organisaties ook niet financieel.

Ouderen zijn bijna niet aanwezig bij deze marsen; de gemiddelde leeftijd is 21 jaar. Rond de jongeren lijkt een nieuwe organisatie te ontstaan, die wel eens concurrentie kan worden van volwassen organisaties als Greenpeace.