‘Klimaat wordt flink gekoeld’


naaldwoud

Het is een beetje vloeken in de kerk, zo vlak voor de grote conferentie in Parijs waar over aardopwarming zal worden gesproken. Maar volgens het Leibniz Instituut uit Duitsland zijn er juist sterke aanwijzingen dat de aarde flink wordt gekoeld. Dat zou ook de ‘pauze’ in de aardopwarming verklaren die al een kleine tien jaar aan de gang is.

Centraal in deze theorie staan zogenoemde volatile organic compounds (VOCs), chemische stoffen uit de zee die een koelend effect op het klimaat hebben. De belangrijkste daarvan, Isopreen, wordt geproduceerd door planten en dieren. Maar wat de Duitsers ontdekten, is dat het ook door een reactie van zonlicht en de toplaag van de zee wordt geproduceerd. Zonder dat er planten aan te pas komen. Juist deze VOC zou een zeer sterk effect hebben op temperaturen.

Tot nu toe werd gedacht dat planten wereldwijd 1,9 megaton Isopreen produceren. Volgens de Duitsers is het met de zee erbij eerder 3,5 megaton. Klimaatmodellen houden daar geen rekening mee, zeggen ze. Vandaar dat ze niet goed werken en warmere temperturen voorspellen dan worden waargenomen.

Isopreen fungeert ook als kern, waar waterdamp aan kan blijven hangen. Een bos dat dit VOC uitwasemt, kan zo een wolk vormen, zo ontdekten de Duitsers. Een oplossing voor het klimaatprobleem zou dus het aanleggen van meer bossen kunnen zijn. Vooral naaldwouden zijn rijk aan Isopreen.

Vanwege ‘het enorme belang’ van deze ontdekking, heeft het Leibnitz Instituut besloten het onderzoek open access aan te bieden, belangstellenden hoeven voor het verslag niet te betalen. Ze kunnen het inzien via de site van het vakblad Environmental Science and Technology.