Kliederende peuters leren sneller


Is je koter weer een smeerboel van zijn eten aan het maken in de kinderstoel? Niet boos worden, hij leert er juist sneller de benaming voor vloeibaar voedsel door. Dat wijst onderzoek van de University of Iowa (VS) uit.

De onderzoekers brachten peuters van 16 maanden in contact met zestien soorten vloeibaar voedsel, waaronder appelmoes, vla en sap. Ze kregen kort de producten te zien en de verzonnen naam (zoals ‘dax’ of ‘kiv’) ervan te horen. Een minuut later kregen de kinderen dezelfde producten voorgeschoteld, maar dan in een andere vorm of grootte. Ze mochten er vervolgens mee doen wat ze wilden. Wisten ze de producten te herkennen en juist te benoemen?

Het zal jonge ouders niet verrassen dat de peuters met veel plezier aanvielen op het voedsel en er in porden, het in hun mond duwden, het op hun gezicht smeerden en er soms zelfs mee gingen gooien.

Het bleek dat de koters die de meeste interactie met het voedsel vertoonden (oftewel zij die er een kliederboel van maakten) eerder de juiste namen wisten te noemen. Dat is niet zo gek. Want hoe kan een peuter een kom appelmoes van een kom vla onderscheiden door er simpelweg naar te staren? Pas wanneer hij het voedsel uitgebreid aan de test onderwerpt (lees: er mee kliedert) zal hij het goed herkennen. Dus hoewel je er al ouder af en toe moedeloos van wordt, is een kliederende peuter een goed teken.

De studie is gepubliceerd in Developmental Science.

Foto: Tim Schoon/University of Iowa