Kletskousen zijn ongelukkig


Je kent ze wel. Mensen die nooit meer op houden met praten. Kletskousen. Als het nergens over gaat, heb dan een beetje medelijden met ze. Ze proberen gewoon gelukkig te worden.

Blije mensen praten meer en ze hebben ook meer te vertellen. Dat is de blije boodschap van onderzoekers aan de universiteit van Arizona en de Washington universiteit in St. Louis, Amerika. Zij lieten vrijwilligers vier dagen lang met een onopvallend microfoontje rondlopen. Na deze vier dagen luisterden ze naar delen van de opnames die verdeeld over de dag waren gedaan.

Het apparaatje, toepasselijk EAR genoemd, nam elke 12.5 minuut dertig seconden van een gesprek op. In totaal beluisterden de onderzoekers 20.000 stukjes gesprek. De onderzoekers sorteerden vervolgens de gesprekken: de gesprekken over koetjes en kalfjes bij elkaar en serieuze gesprekken in een ander rijtje. De vrijwilligers werden vervolgens gevraagd hoe ze zich voelden en moesten een persoonlijkheidstest ondergaan.

De onderzoekers werden blij van de resultaten: mensen die zich het gelukkigst voelden waren 25 procent minder tijd alleen en praatten 70 procent meer dan de ongelukkigste proefpersonen. Ook hadden de gelukkigste personen twee keer zoveel goede gesprekken en een derde minder gesprekken over koetjes en kalfjes dan de minder gelukkige testers.

De onderzoeksresultaten lijken er op te wijzen dat blij zijn zorgt voor meer sociale interactie en betere, diepere gesprekken. De onderzoekers denken dat dit komt omdat diepere gesprekken mensen blij kunnen maken, al is het oorzaak-gevolg effect van dit verschijnsel met dit onderzoek niet vastgesteld.