Kleinere ballen, betere vaders


Aanstaande moeders opgepast: er is een manier om van te voren vast te stellen wie een goede vader wordt. Gaat de vader van je kind languit op de bank liggen of wisselt hij luiers? Kun je hem uit bed porren voor een flesje, of is hij liever lui dan moe?

Om antwoord op die vragen te krijgen, hoef je alleen maar zijn scrotum in je hand te nemen en zijn ballen goed te betasten. Heeft de heer van je keuze een paar flinke stenen in zijn broek, dan sta je er straks alleen voor. Twee kleine knikkertjes? Dan mag je er op rekenen dat hij gaat meehelpen bij het grootbrengen van jullie kroost.

Dat zeggen onderzoekers van Emory University in Atlanta (VS) in het vakblad Proceedings.

Het heeft alles te maken met zijn testosterongehalte. Hoe meer een man heeft, hoe groter zijn testikels en hoe minder zorgzaam hij is. Ze onderzochten 70 koppels met kinderen en interviewden vader en moeder en bekeken hoe groot zijn ballen waren en hoe hoog zijn testosterongehalte. De correlatie was overduidelijk.

Toch ontdekten de wetenschappers dat hun theorie niet helemaal waterdicht is. Sommige goed behepte mannen werden toch leuke vaders. Uiteindelijk heeft iedere man een keuze, testosteron of niet, zo schrijven ze in hun onderzoeksrapport.