Kleine vogel vliegt absurd ver

Door storm van koers geraakt?


Grote huisgierzwaluw

Biologen staan voor een raadsel. Aan de Canadese kust is een dode grote huisgierzwaluw gevonden. Het lichaam was helemaal intact, de vogel zag er piekfijn uit. Het probleem is echter dat deze vogelsoort helemaal niet voorkomt op het Amerikaanse continent, maar stamt uit Azië. De dichtstbijzijnde plek waar de vogel rondvliegt, is Japan. De vogel wordt in het westen ook niet voor de sier gehouden.

Het lijkt er duidelijk op dat de vogel is komen vliegen en eenmaal aan land stierf door uitputting. Hij werd slechts 40 meter van de kust gevonden. Als hij daadwerkelijk uit Japan komt, dan heeft hij minstens 7500 kilometer gevlogen, maar waarschijnlijk meer. Nu zijn er meer vogels die lange stukken vliegen, zoals de tapuit (14.000 kilometer) of de gierzwaluw (8000 kilometer), maar die gaan vaak over land en kunnen rusten. Bovendien zijn ze voor zulke tochten gebouwd.

De grote huisgierzwaluw is dat niet; daarom is er nog nooit eentje buiten Azië gevonden. Wat dit diertje heeft bezield, is moeilijk vast te stellen. Biologen van de University of British Columbia geloven dat hij daadwerkelijk het hele stuk op eigen kracht heeft overbrugd. Ze hebben zijn pootjes nauwkeurig onderzocht op sporen van olie. Die tref je bij vogels op die op schepen zijn geland vrijwel altijd aan. Zijn pootjes waren schoon.

Zelfs als hij een deel van de tocht op een schip heeft gemaakt, is het nog een fantastische prestatie voor de kleine vogel. De biologen geloven dat hij in een storm terecht is gekomen, die hem de zee op heeft geblazen. Wellicht werkte daar zijn innerlijke kompas niet meer goed, zodat hij in de verkeerde richting bleef vliegen. Dat gebeurt wel eens vaker. Pas toen hij land zag, kon hij landen en rusten. Maar toen ging het kaarsje uit.

Het verhaal van de vogel staat in het Wilson Journal of Ornithology.