Kleine ijstijd in aantocht?


Terwijl iedereen zich druk maakt over de opwarming van de aarde, kon zich wel eens een kleine ijstijd aandienen.

Koop maar vast wanten en een nieuwe muts, de kans dat je het de komende jaren koud gaat krijgen, is aanwezig. Amerikaanse en Franse wetenschappers waarschuwen dat de zon na een zeer actieve periode de komende tien jaar een winterslaapje gaat houden. Ze zien een zogenoemd Maunder Minimum beginnen, een periode met heel weinig zonnevlekken.

'Schaatsen op het Pompenburg in Rotterdam' van Johannes van Hove. Geschilderd aan het einde van de laatste kleine ijstijd.

Het laatste Maunder Minimum was tussen de 17e en 19e eeuw, toen Europa zeer strenge winters had. We kennen deze periode als ‘de kleine ijstijd’.

Of we nu weer zo’n koudegolf gaan meemaken en hoe lang deze zou duren, is moeilijk te zeggen. We weten nog altijd te weinig van de zon om te voorspellen wat er precies gebeurt als onze ster tot rust komt. Qua vermindering van de straling zou een rustige periode maar een koeling van 0,3 graad op moeten leveren.

'Winterlandschap' uit 1608 door Hendrik Avercamp. Veel schilders legden in deze periode de zeer strenge winters vast.

In de vorige kleine ijstijd was het zo koud, dat de Oostzee tussen Zweden en Denemarken dicht vroor. Het ijs was zo dik, dat Zweden een leger over de zee richting Denemarken liet marcheren. In Nederland bevroren de grote rivieren en de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer. De Gouden Hoorn in Istanbul was zelfs bevroren in de winter.

Follow Faqtman on Twitter