Kleine hond moeilijker voor baasje


Reguliere kijkers naar het programma The Dog Whisperer wisten het al, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen. Kleinere honden zijn moeilijker op te voeden en in bedwang te houden dan hun grotere soortgenoten. Kleine honden hebben meer de neiging om te bedelen om voedsel, vertonen vaker paargedrag tegenover hun eigenaar (benen rijden), en gedragen zich geregeld agressief.

Onderzoekers van de University of Sydney (Australiƫ) onderzochten 8000 honden van 80 rassen. Hun baasjes hielden een uitgebreid dagboek bij over het gedrag van hun hond. Ook werden alle rassen opgemeten. Bij het onderzoek kwamen enkele opmerkelijke zaken aan het licht.

Hoe lager het lichaamsgewicht van een hond, hoe drukker hij of zij is. Grappig is dat ook de schedellengte van honden veel uitmaakt. Honden met lange schedels, zoals de Afghaanse Windhond, zijn angstiger en blaffen meer. Volgens de onderzoekers omdat ze vaak zijn gefokt voor de jacht en dus minder sociaal met mensen hoeven te zijn.

Honden met korte schedels zijn juist doorgefokt om puppy-achtig te blijven. Deze honden hebben bijna geen jachtinstincten meer.

Waarom kleine hondjes onhandelbaarder zijn, is speculeren. Het zou kunnen zijn dat ze lijden aan het ‘Napoleon Complex’, een aandoening waarvan volgens sommige onderzoeken ook mannen last kunnen hebben. Ze zetten een minderwaardigheidscomplex om in agressiever gedrag. Maar het kan ook zijn dat kleine hondjes als schattig worden gezien en minder worden gecorrigeerd door hun baasjes. Ze leren daardoor slecht gedrag niet af.

Het onderzoek staat in de wetenschappelijke database PlosOne.