Opvolger Blind: als hij maar goed gekleed is

Kleding kan wedstrijd beïnvloeden


man in pak

Het Nederlandse elftal heeft een nieuwe trainer nodig. Wie moet het worden? De meeste kranten en televisieprogramma’s concentreren zich op wat voor vaardigheden de nieuwe bondscoach moet hebben. Toch is het minstens zo belangrijk om te kijken naar wat deze persoon gaat dragen. Ongelooflijk maar waar: wat een trainer aandoet, kan de uitslag van een wedstrijd beïnvloeden.

De ideale coach heeft verstand van voetbal, kan een opstelling maken die de tegenstander doet rillen en wisselt op exact het juiste moment. Oh, en hij draagt op de training een trainingspak en tijdens de wedstrijd een jasje en dasje.

Tot die opmerkelijke conclusie komen de voetbalonderzoekers van de universiteit van Portsmouth (GB). Deze voetbalfanaten bestuderen elk aspect van de sport op wetenschappelijke wijze en hebben ontdekt dat zelfs de kleding van de trainer invloed heeft op de uitslag. Hoe kan dat? Volgens het onderzoek schatten professionele voetballers de tactische inzichten van een juist geklede trainer hoger in. Ze zullen tijdens de wedstrijd beter naar hem luisteren.

Tijdens de training gelden andere regels. In deze meer ontspannen setting denken spelers juist dat een oefenmeester in een trainingspak meer verstand van voetballen heeft. Dat inspireert ze tot beter luisteren.

Daardoor krijg je spelers die meer focus hebben dan hun tegenstander. Ze zullen het plan van hun trainer beter uitvoeren en dus sneller de wedstrijd winnen.